tiistai 20. syyskuuta 2016

Soppaa ja soosia (for dummies, tottakai! )

Haloo, täältä pesee nyt muonitusvinkkiä viikon varrelle!

Muijan kokeileva keittiö on viime viikolla testannut erityisesti mukavuudenhaluista kasvisruokailijaa kiehtovan uutuustuotteen, härkiksen ja jakaa nyt tuon ihmerouheen ilosanoman kanssanne.

Kuten jo pölkkypäiden piirakkakoulussa mukana olleet tietävät, keskeinen asia allekirjoittaneen kokkailuissa on helppous. Mahtavaa makua unohtamatta.
Nämä kotiguormetin yksinkertaiset ydinasiat pätevät myös nyt.

Kun mies hinasi marketista kotiin härkispaketin olin epäluuloinen, itselleni tuntemattomasta syystä.
Kenties kateudesta, koska en itse ollut havainnut härkistä isolla marketilla vieraillessani.

Kyseessä on siis käyttövalmis härkäpapurouhe/mössö/pökäleet, as you wish. Käyttövalmis siten ettei varsinaista kypsentämistä tarvita, ja Härkis kehotetaan lisäämään ruokaan kokkailun loppuvaiheessa.



Ukoiselta olemukseltaan se muistuttaa suuresti kypsää jauhelihaa, ja sitä voikin laittaa kaikkialle mihin voisit kuvitella jauhelihaa laittavasi.

Olen itse ollut kasvissyöjä ( maito- ja munamyönteinen sellainen ) yli kaksikymmentä vuotta joten mielikuvani jauhelihan mausta ovat hatarat. Näkemykseni mukaan härkis ei kyllä häviä sikanaudalle maun suhteen tippaakaan.Makua on vaikea kuvailla, yllättävänkin maukasta minusta.

Hinta  on melko sopuisa, se pyörii muistaakseni n. 3,5 euron korvilla per paketti.
Pelkkää papua härkis ei ole, seassa on ainakin rypsiöljyä, tärkkelystä ja suolaa Linkin takaa löytyy lisäinfoa kiinnostuneille.

Ensimmäinen härkisruokalajini oli  härkiskeitto jota valmistin itselleni samaan aikaan kun tein muulle perheelle arkisen aterian perikuvan, perusjauhelihakeiton.
Lotrailin turhaan kahden eri keittopohjan kanssa. Tajusin liian myöhään melko ilmeisen seikan: kun jauhelihakeiton valmistaa kasvisliemeen ja eriyttää sopat vasta ihan lopuksi pääsee vielä helpommalla. Kappas!

Toisaalta, kahden eri version valmistamiseen ei välttämättä ole mitään syytä, seuraavalla kerralla koko soppasirkus saa syödäkseen papuversion.
 


Näin siis tein:

-1 litra vettä
-2 kasvisliemikuutiota
-n. 5-6 perunaa ( Jos et jaksa ollenkaan edes perunankuorintahässäkkää niin laita perunasuikaleita pakastepussista!)
-1 pussillinen keittojuureksia (Pakaste! Jos olet viriili ja voimissasi ei tuoreiden juuresten pilkkominen ja käyttö ole kiellettyä)
- rasia härkistä
-tuoretta ruohosipulia
-tuoretta persiljaa
-pari laakerinlehteä)
-maustepippureita n. 6-10
-paprikajauhetta tai
mitä vain mausteita mielihalujesi mukaan.

HUOM! Suolaa en  lisäisi, sitä on härkiksessä jo valmiiksi vähintäänkin riittävä määrä.

Kiehauta vesi ja anna liemikuutioiden sulaa sinne.Laita sekaan laakerinlehdet, pippurit,  paprikajauhe ja kuoritut, pilkotut perunat.
Keitä n. 7-8 minuuttia
Lisää pakastetut keittojuurekset ja keitä vielä n. 10 minuuttia.
Lisää sekaan härkis (kannattaa murentaa pienemmäksi muruksi ennen soppaan lisäämistä, on tahmeaa taistelua pieniä sitä kun killuu jo keitossa!)
Kuumenna ja sekoittele hetki, ripottele päälle ruohosipulia ja persilljaa.

Pian yllätyt iloisesti ja halajat jo toista lautasellista!
Ja sen saat, tällä annoksella söin soppaa useana päivänä.



Soppasukseen innoittamana päätin jatkaa uhkarohkeita kokkailukokeitani härkiksen parissa viikonloppuna, perinteistä peruspöperölinjaa jatkaen.
Härkis valjastettiin pastan toveriksi ja syntyi hyvinkin mielyttävä bolognese-tyyppinen kastike neljälle hengelle.





Härkisnese valmistui näin:

- 1 rasia härkistä
- 1-2 sipulia
- pari valkosipulinkynttä
- 1 purkki tai pakkaus tomattimurskaa, esim yrttimaustettua
- n. 1,5 dl ruokakermaa (käytin 7% versiota)
- kourallinen oliiveja
- puolikas-kokonainen paprika (koosta riippuen)
-loraus öljyä sipulin kuullottamiseen
- tuoretta basilikaa
-mausteita mielen mukaan
- päälle parmesanlastuja ja tuoreita herneenversoja ja ruohosipulia

Kuori ja pilko sipulit ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää sekaan pilkotut paprikat ja pyörätä niitäkin hetki pannulla.
Sekoita joukkoon tomaattimurska, puristettu valkosipuli ja oliivit.
Lisää härkis ( pienensin ja maustoin härkiksen paparikajauheella ennen pannulle laittamista)
Lisäile ruokakerma, sopivaksi katsomasi määrä. ( laitoin n.1,5 dl)
Kuumenna ja ripottele päälle basilikan lehtiä.









Ei mennyt kauan tämän valmistamiseen!

Herneenversot ja Parmesanin voit lisätä lautasella. Paitsi makua ne antavat myös esteettistä kredibiliteettiä ehtoisan kotikyökkisi tuotokselle.

Söimme härkisnesen kanssa tuorepastaa. Koko perhe piti ateriasta, ja sen verran jäi ylikin että söin vielä maanantaina satsin keitettyjen pottujen kera.

Hyökkää siis pelotta härkiksen kimppuun, ota kapusta käteesi ja pane pannu kuumaksi.
Kerro täälläkin jos päädyt kokeiluissasi kelpoisaan lopputulokseen!
Ja jos et, niin silloin varsinkin voisit kertoa.

Virmaa viikkoa,ihmiset!





3 kommenttia :

  1. Meidän koekeittiö kokeili myös härkistä, ja uskomatonta kyllä, jopa Herra S, joka omin sanoin on "lihaa syövä heteromies", piti siitä. Teimme myös härkisneseä, tosin meillä annos tehtiin tavallisesta barilla spagetista enkä tajunnut koristella annosta noin hienoksi. Yhtäkaikki, meni alas ja ostetaan kuulemma joskus toistekin. Vedin ruksin seinään! Onkohan Herra S kohta enää heteromies? Härkis jää ehdottomasti meidän ruokavalioon: Helppoa, maukasta, terveellistä (luulen) ja nopeaa.

    Ja pieneä yksityiskohtana mainittakoon, että meiltä löytyy samanlainen vanha tarjotin kun ensimmäisessä kuvassa. I love it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä härkiksessä on taikaa!
      Jää myös meille ruokalistalle,ehdottomasti.Melko terveellisrnä minäkin pitäisin,tosin suolaa melko runsaskätisesti härkikseen heitetty.
      Tarjotin on minustakin ihana! Ostin muutama viikko sitten eurolla kirppikseltä.
      Mistä teidän tarjottimenne on peräisin?

      Poista
  2. Tarjotin on mummin peruja, löytyi mökin kaapin kätköstä :)

    VastaaPoista