perjantai 18. marraskuuta 2016

Käsi käyp! ( sisältää DIY koristeluoppaan askarteluhaasteisille)


Olen mahdollisesti yksi maamme vähälahjaisimmista käsityöihmisistä.
En ole koskaan pitänyt  käsitöistä, oikeastaan en siedä niitä lainkaan, ja askartelunkin kanssa on vähän niin ja näin. Tähän ikään mennessä olen oppinut kantamaan vajavaisuuteni arvokkaasti.Tumpelointini on vienyt minut jopa  kunniaan ja kuuluisuuteen.

En mene lähelle ompelukoneita, vältän liimaa vaativia hommia, enkä omista neulepuikkoja. Nappeja olen pakotettu silloin tällöin ompelemaan.Selviän siitä hitaasti, kiroillen, omaa tekniikkaani käyttäen ja sormet reikäisinä.
 
Muistan kuitenkin hyvin kirkkaasti ala-asteen käsityötuntien liian kireät silmukat, hikoilevat käteni nitisevää villalankaa vasten ja epämääräisen, neulotun penaalin joka ei koskaan valmistunut. Palan kurkussa, terävästi surisevan helvetinkoneen jonka lanka meni mykkyrään, neula katkesi, ja ommel ajelehti pois kurssista kuin lastu lainehilla.

Kaikki muut luokan tytöt olivat innostuneita ja näppäräsormisia pikkuemäntiä. Minusta ei voinut sanoa samaa.
Askartelussa liimasin typeriä silkkipaperimyttyjä sormiini eikä vessapaperirullatontun hattu pysynyt paikallaan.  (kyllä. näinkin innovatiivisia olivat askartelut munaisaikoina).
Hauskinta askartelussa oli repiä kuivunutta liimaa irti sormista.

Yläasteella ehdin käydä käsityötunneilla kaksi kertaa kun sekä opettaja että minä olimme sitä mieltä että teknisiin käsitöihin siirtyminen on ainoa mahdollinen vaihtoehto.
Se oli upeaa. Ryhmässä oli lisäkseni toinenkin tyttö ja opettaja suosi meitä sukupuolemme vuoksi viis veisaten tasa-arvosta.Hän valmisti merkittävän osuuden jokaisesta työstäni ja numero todistuksessakin oli hyvä. Ei ihme, opettaja osasi tosiaan tehdä hienon munatelineen!

Nuorena ja hulluna annoin vielä itselleni mahdollisuuden näyttää kynteni käsityötaidon saralla. Päätimme ystäväni kanssa tienata hyvät summat rahaa myymällä  käsityötaidetta torilla.
Melko mahtipontinen idea,vaikka ystäväni taidot olivat jonkin verran omiani edistyneemmät.
Hittituotteemme piti olla pillerihattu. Tein yhden.Tulos oli sen verran persoonallinen että päätin pitää ainokaisen tuotokseni itse. Onneksi, sillä se oli tieni maineeseen. Jos et usko niin kurkkaa teoksen "Ei menny niinku Strömsössä 2"  sivulle 162 .

Mitä kaltaiseni kädentaitorajoitteinen ihminen sitten voi tehdä kun joulunalusaika väkertelyvaatimuksineen on taas täällä ? Kun haluaa itsetehtyä hyggeä ja onnistumisen iloa mutta ei niittää voi siitä mihin koskaan ei kylvetty?
Vastaus kuuluu vaikka mitä! Do it yourself- askarointi kuuluu myös meille joilla sormien paikalla on kimppu HK:n sinistä kun pitäisi ryhtyä toimeen. Lennokas mielikuvitus ja salliva mieli nimittäin korvaavat puuttuvan taidon.
Ohessa muijan jouluinen DIY- koristeluopas askarteluhaasteisille 


1) Turvaudu luontoon

Luonnon tuotokset ovat aina upeita toisin kuin sinun. Hae asetelmiasi varten sammalta, jäkälää, käpyjä, havuja, oksia. Muista kiittää metsää äläkä riivi mistä sattuu.Virittele luonnonantimista huikeita asetelmia esim. lasipurkkiin tai emalivatiin. Laita joukkoon esim eläinfiguureita tai joulupalloja. Hyggeile glögimuki kädessä ja tuijottele aikaansaannostasi ajatellen että ihan itse tein!
Huippuhelpon kranssin saat kun käytät esim pajusta punottua kranssipohjaa johon saa ilman rautalankoja tms. räpellystä vaativia elementtejä tökittyä koristukset.
Havut ovat ulkokranssissa oivallisia.Suurpiirteinen ulkoasu vaikuttaa tarkoitukselliselta mitä se ei välttämättä ole.

Kuuma vinkki: Tiger-kaupassa myytävät pikkupeurat maksavat 3 euroa kappale ja niitä sopii ripotella talvikotiin runsaalla kädellä!


2) Kukkakaupan antimet

Kuten edellä. Pienet hyasintit ovat edullisia ja sopivat vaikka mihin! Istuta osaksi asetelmaa, kauniiseen kahvikuppiin, teekannuun tai vaikka vanhaan kenkään.Lisää juurelle sammalta fiilistä nostattamaan.
 Kun söpöstä sintistä kasvaa pitkä roikale leikkaa  ja laita maljakkoon.

Myös pelkät vihreät maljakkoon tökättynä  tuovat talvista tunnelmaa. Itse suosin eucalyptusta ja pistaasinoksia.En tiedä miten helposti näitä on kukkakaupoissa saatavilla, omani ostan Villa Nokkosesta (kts. postaus Nokkonen ja N`avetta).
Eucalyptus toimii hyvin myös esim havujen kaverina, ja tuoksu on taivaallinen. DIY fiilistä saa tähänkin hommaan kietomalla maljakon ympärille koristenauhalla tai luonnonnarulla esim. lahjapaperia, leikkeen vanhasta lehdestä, postikortin tai vaikka palan jämätapettia. Vaihdella voi mielialan, sisustuksen ja ajankohdan mukaan.

Kuuma vinkki: wc-tiloissa hyasintti toimii oivana silmän ja nenän sulostuttajana.Aito wc-kukka peittoaa teollisen mennentullen.
3) Patterikäyttöiset pikkuvalot

Patterit kuluvat, ja niitä joutuu vaihtamaan, se miinuspuolena.
Valot kuitenkin kruunaavat upeat tekeleesi. Laita lasipurkkiin  asetelmasi kanssa ja teippaa patterikotelo kanteen kiinni.
Myös lasipurkillinen käpyjä komistuu kummasti kun piilotat valot tuikkimaan käpyjen sekaan.
Parhaita ovat rautalangassa olevat, pienet ja taipuisat valosarjat.
Ainakin viime vuonna mm. Citymarket myi sellaisia.

Kuuma vinkki: näitä ei voi olla liiikaa4) Vanhat rojut

Joulutunnelmointiin sopii mainiosti vanha ja patinoitunut tavara. Löysin kellaristamme erittäin iäkkäät hikilankut ja ne päätyivät keittiöön kalenteriksi.Sain oivan vinkin liidun käyttämisestä ja se tarttuikin suksiin mukavasti. Päivämäärän kirjoitin kärkeen ja sen voi helposti vaihtaa päivittäin. Siteessä roikkuu korillinen havuja ja eucalyptusta.
On hyvin mahdollista että tonttu käyttää suksia myös tämän vuoden joulukalenterina.
Vanha kelkka, potkuri, mela  tai kiulu saisivat varmasti uuden, upean elämän koristekäytössä.
Muija toivottaa lokoisaa ja lungia viikonloppua kaikille! Käyttäkää käsiänne, jos muija osaa  osaatte tekin!2 kommenttia :

 1. Ihan mahtava tuo hikilauta! Onko sen kaveri kadonnut? Kuvailit todella hyvin minunkin muistoni alakouluaikojen käsityötunneista, vaikja minä en onnekseni ollut se, jonka piti opettajan sylissä istuen saada sitä nitisevää lankaa siirtymään puikolta toiselle. Ei silti minunkaan neulotussa kissassani, jolle pääksi tehtiin tupsu, ollut juurikaan kehumista.

  Olet niin oikeassa, että luonnosta löytyy parhaat materiaalit, mutta mielestäni osoittaa kyllä jonkinmoisia kädentaitoja, että osaa asetella ne oikeaan järjestykseen :) Alkoi itselläkin sormet syyhyämään ja olenkin jo saanut hankittua noita taivuteltavia, paristokäyttöisiä valoja ja säästöpakkauksen paristoja :D Kivaa viikonloppua, meikä lähtee Tampereelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Etanaelli! Ja kiitos,ihania hikilankkuja löytyi itseasiassa 3kpl,kaikki eri paria ☺. Laitoin nyt toisenkin kalenterisuksen viereen. Kerroin Nokkosen Tarjalle että laitoin suksen keittiöön ja häneltä sain idean kirjoittaa siihen liidulla.
   Luonnosta todella löytyy vaikka mitä ihmeen ihanaa.
   Hauskaa Manse-viikonloppua, minä köröttelen juuri kohti Jyväskylää!

   Poista