Muistin hämärästi väsänneeni viime pääsiäisenä kääretortun jonka sitruunainen raikkaus sopi täydellisesti kevääseen ja teki vaikutuksen torttua maistelleisiin.Sitäpaitsi kääretortuissa ylipäätään on jotain liikuttavaa ja nostalgista.Sellaista maistellessa tulee harhaanjohtava tunne kaiken muuttumattomuudesta, ja maailma on hetken samanlainen kuin naapurin tytön syntymäpäiväjuhlissa vuonna 1979.
Muistini ei yltänyt niin pitkälle että olisin onnistunut löytämään juuri kyseisen tuon kyseisen reseptin. Avainsana oli jokatapauksessa lemon curd, brittihenkinen sitruunatahnake joka oli minulle täysin uusi tuttavuus.
Päätin tuolloin että tapaamme uudestaankin.
Googlailuni tuloksena päädyin yhdistelemään muutamaa eri reseptiä täydellisen kevättorttuni tuotannossa.
Jos sinäkin haluat omasi tarvitset taikinaan
- 4 munaa
- 1 dl sokeria (+ sokeria kääretortun pinnalle)
- 1dl vehnäjauhoja
- 1dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 sitruuna
Ja täytteeseen
- 1 purkki rahkaa (ihan kaikki ei välttämättä mene!)
- 2 tl lemon curdia
- 2 dl vispikermaa ( jos haluat tortun koreaksi ja päällystät kermavaahdolla)
- kauniita namusia tai nomparelleja tai jotain muuta sopivan viehkoa ( jos haluat tortun vieläkin koreammaksi! Minä halusin ja ripottelin kermavaahdon päälle jellybeansejä)
ja vielä n. 4-5 rkl lemon curdia joka leviteään piirakkapohjalle ennen rullaamista.
Laita uuni lämpenemään, 200 C.
Vatkaa ensin munat ja vaahdoksi. Vatkaimella. Vain hurjapäisimmät, uhkeat hauislihakset omaavat ryhtyisivät käsitöihin tässä kohtaa.
(Vaahto = seos on aika paksua ja kuohkeaa ja tipahtaa hitaasti esim lusikasta).
Pese sitruuna. Halkaise ja raasta kuori. Purista sitruunasta mehu.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauheja sitruunankuoriraaste keskenään.
Vatkaa seos muna-sokerivaahdon sekaan.
Lisää joukkoon vielä sitruunan mehu.
Laita pöydälle valmiiksi leivinpaperi odottamaan kohta uunista saapuvaa torttuasi. Ripottele leivinpaperille sokeria, tasaisesti ja pihtailematta.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista keskiosassa uunia n. 6-8 minuuttia. Kannattaa olla valpas, pohja paistuu nopeasti ja kärähtämisriski on olemassa!
Tekele on valmis kun väri on kullanvivahtava ja hiukan rusketusta pinnassa.
Kumoa pohja heti sokeroidun leivinpaperin päälle ja rullaa se varovasti. Kovin tiukkaa rullaa ei kannata tässä vaiheessa tehdä, avaat sen vielä.
Anna jäähtyä.
Vatkaa (vatkailmella!)2dl vispikermaa vaahdoksi jos haluat sitä täytteeseen JA tortun päälle. Vähempi riittää jos ainoastaan päällystät tekeleesi kermalla. Minä laitoin kermavaahtoa vain päälle mutta suosittelisin kokeilemaan sitä myös täytteessä, rahkan ja lemon curdin seassa. Itse aion seuraavalla kerralla tehdä niin, luulen että kermavaahto antaisi juuri sopivasti lisää mehevyyttä täytteeseen.
Voit lisätä vaahtoon hiukan vaniliinisokeria.Minä lisäsin. Kun tässä nyt ei sokerissa säästellä muutenkaan.
Älä tee siitä voita vaan malta lopettaa vatkaus ajoissa vaikka se kovin koukuttavaa puuhaa onkin.
Sekoita rahkan joukkoon 2 ruokalusikallista lemon curdia. Ja halutessasi sitä kermavaahtoa, mutu-tuntuman mukaan.
Avaa jäähtynyt torttu rullalta ja voitele se lemon curdilla. Levitä sitten täyte torttulevyn päälle. Älä riehaannu tunkemaan liikaa täytettä kuten allekirjoittanut jonka torttu pursuili rullataessa ja sitä joutui hiukan tyhjentelemään..Et luultavasti tarvitse ihan koko täytesatsia.
Kääri sitten koko komeus rullalle ja koristele kermavaahdolla ja makeisilla miten mieli tekee.
Huikea kevättorttusi on valmis!
Olin itse hyvin tyytyväinen leipomukseen, ja se oli oikeasti helppo valmistaa. Sitruksen maku on vahva joten jos naamasi menee sitruunalle sitruunasta tämä ei ole oikea valinta.
Myös nuori serkustrio nautti kääretorttua ahnaasti.). Rumilta marketin kertakäyttölautasilta.Tiskikone hajosi sopivasti pääsiäiseksi.Kuten myös TV, imuri ja jätevesipumppu. Niistäpä. ei nyt tässä sen enempää).
Minulle ja ukolleni jäi iltaherkutteluun vain pienenpieni tortunnysä. Hyvä niin!
Tehkääpä viikonloppunne iloksi tällainen kevätkääryle ja tarjoilkaa jollekkin jota haluatte itsenne lisäksi ilahduttaa, sen tämä halko nimittäin tekee!
Raikasta viikonloppua, ihmiset! Nauttikaa elostanne!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti