tiistai 26. heinäkuuta 2016

Kirpputorien kuningatar

Hietsu, Hietalahden kirpputori. Kesä-Helsingissä, keskustan kupeessa, kävelymatkan päässä Mannerheimintieltä. Kannattaa köpötellä kaunista Bulevardia pitkin.
Lempikirpputorini vuodesta 1990 jolloin tein hartaasti odotetun ensivisiittini tuohon kirppishullun Shangri-Lahan.

Itä-Suomalaisen opiskelijan pää sekosi ja kesätyöpalkka hupeni. Muistan vieläkin käsitämättömän hienon, smaragdinvihreän paitiksen jonka tuolloin ostin. Tarkemmin ajateltuna vaatteen olkalinja toi vahvasti mieleen Sue Ellen Ewingin (joka oli miehensä mukaan a drunk, a tramp and an unfit mother).
Paitis ei totisesti jäänyt reissun ainoaksi hankinnaksi.

Paikka on nostalginen mutta myös osa kesääni joka vuosi, myyjänä ja ostajana. Tänä kesänä olen hietsuillut pari kertaa, ostajan roolissa.

Toimintaperiaate oli silloin ja on edelleen että kuka vain voi varata pöydän ja tulla myymään roippeitaan.Tori on kesäkautena auki päivittäin.

Kun katsoo kauempaa (vaikka kauppahallin portailta) on näkymä aika samanlainen kuin 20 vuotta sitten: Hitaasti liikehtivä, kirjava ihmismeri, rekkejä, pursuavia pöytiä, muutama torikahvilakoju.
Vaikka roippeet, tipehöörit, rätit ja lumput eivät kiinnostaisikaan kannattaa Hietsussa käydä. Ihmisten kirjo on kiehtova ja kansainvälinen: turisteja, eläkeläisiä, lapsiperheitä, keräilijöitä. Teinityttöjä Jakomäestä ja parsikuntia Tokiosta.

Jos edellämainittu esillepano planeettamme asukkaitakaan ei  kiinnosta niin jää kotiin.


Lähempi tarkastelu osoittaa että jotain on muuttunut. Poissa ovat itänaapurista saapuneet bussilastilliset herroja ja rouvia jotka kauppasivat maassamme suosittuja kulutushyödykkeitä torin kulmalla häiritsevän aktiivisesti.
En voi väittää kaipaavani, edes nostalgiatunnelmointini vallassa.

Pimeä pullo ei ollut kovin pimeä vaan kaupankäynti oli hyvinkin avointa. Jotkut sätkähuulet hankkivat kaikki tupakkansa Hietsusta. Kun halvalla sai.

Toinen selkeä muutos on torille pesiytyneiden ns. ammattimyyjien runsas määrä. Hinnat ovat usein sen mukaiset ja minusta kirppiksen alkuperäinen idea kärsii. Joissakin kojuissa jopa kortilla maksaminen näytti olevan mahdollista.
Ei kiitos.

Myyntipaikan varaaminen Hietsusta on aina ollut oma lukunsa.
Muistan ajan jolloin ainoa tapa saada myyntipaikka oli tulla aamulla paikanpäälle, paikat jaettiin saapumisjärjestyksessä muistaakseni klo 8 alkaen.
Tämä tarkoitti sitä että kauppahalin edustalla oli jono jo klo.04 aamuyöllä.
Kun paikalle saavuttiin kaverin kanssa kesäyön aamuhämärissä, kera kenttätuolin ja termoksen oli ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua. Paikalla saapui monenmoista väkeä. Jonossa turistiin niitä näitä kanssajonottajien kanssa, juotiin kahvia ja kuunneltiin lokkien konserttia.

Mieleenpainuneita muistoja.

Kiinnostuneille tiedoksi että tällä hetkellä varauksen voi tehdä netin kautta aina 2 viikkoa etukäteen.Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että puolilta öin joutuu olemaan sormet näppäimillä ja paikkaa klikkaamassa, ainakin jos viikonloppuna mielii myymään.

Alukesän uhoni Hietsussa myymisestä on hiipunut ja saatan hiipiä kasseineni ja  häntä koipien välissä kohti itsepalvelukirppistä kun syksy saa.Torin laidalla sijaitseva vanha, kaunis Hietalahden Kauppahalli on kokenut viime vuosina täydellisen kasvojenkohotuksen.
Kun marssin sinne sisään viime viikolla ällistyin. Monenmoista kahvilaa, streetfood-paikkaa ja ravintolaa. Lisäksi herkkukojuja ja muutama sisustuskojusta.
Erittäin tyylikkäästi ja raikkaasti toteutettuna.


Ainoa miinuspuoli oli painostava kuumuus, joten hellepäivänä halli voi olla tukala kokemus.
Koska kierroksen tehtyäni hikoilin kuin sika ostin mukaani lounaaksi herkulliset falafelit ja tsatzikia Stadin Herkusta.
Tänä kesänä olen tehnyt Hietsusta muutaman huippulöydön. Mm. pino 40-luvun hyväkuntoisia Kotiliesi-lehtiä kauniine kansineen ja liikuttavan hassuine mainoksineen (odottavat kuningasideaa), suuri Riihimäen lasipurkki ja vanha opetustaulu (leikkihuoneen seinälle) muuttivat meille.

Menkää Hietsuun, ihmiset. Vielä ehtii, vielä ehtii, ennen syksyn synkkyyttä!2 kommenttia :

  1. Kiva kun teit postauksen Hietsusta ja tuolla olen ollut myymässä useamman kerran, 17-vuotiaana peräti kolmen viikon ajan tienaamassa Euroopan kierrosmatkalle lisärahoja. :) Ihana paikka, en ole pitkään aikaan käynyt itse kirppiksellä vaikka muutoin on tullutkin tuolla pörräiltyä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiia, paikka on tosiaan ihana ja ainoa laatuaan! Oliko ikimuistoinen myös reissu Eurooppaan :)?

    VastaaPoista