torstai 14. heinäkuuta 2016

Mänkee Savonlinnaan!

Savonlinna, itäinen helmi, kesäkaupunkien kermaa.
Talviaikaan taantuu,taipuu, vaipuu horrokseen Saimaan syleilyyn.
Paljon ei liikahda.

Uskallan sanoa koska olen asunut osan lapsuuttani ja nuoruuttani siellä.Talvet olivat melko pitkät, voin mainta.

Kaupunki on näyttänyt parhaat puolensa oikeastaan vasta vuosien päästä, kaukaa katsottuna ja lähes turistina sinne tullessa.
Voi nostalgisoida, kiertää vanhan koulun pihan, ajaa ohi entisen kotitalon, katsoa sightseeing-laivan kannelta sitä rantaa jolla kesäöinä kauan sitten kavereiden kanssa hengailtiin.
Tavata pari tuttuakin torilla.


Kävimme taas kesäreissulla, sukuloimassa ja savonlinnailemassa.


Voin vilpittömästi suositella kesäkohteeksi, oopperalla tai ilman.
Paljon pientä kivaa nähtävää ja tehtävää, upeat maisemat ja rento, omanlaisensa tunnelma.
Erittäin sovelias lapsiperheille.

Helsingistä n. 330km autoillen ja junallakin pääsee. Ei paha.Tässä muutama järeä suositus Savonlinnaan mänijöille, olokeepa hyvät:

1. TORI
Kesäisen Savonlinnan sydän. Veden äärellä sataman vieressä. Tarjolla koruja, vaatteita, matkamuistoja.Osa aika kivoja. Löysin korvikset ja pääkallo-kynttilänjalan.
Erityismaininta Suomen Luonnonsuojeluliiton kojun hienoille norppa-tuotteille. Mauttomia huumoripaitoja ja rumaa koriste-esineistöä löytyy kuten torilta kuuluukin.

Myös herneitä, mansikoita, ja tietenkin lörtsyjä. Jos joku ei tiedä mikä tämä savonlinnalainen kauniilla nimellä siunattu kulinaarinen riemuvoitto on saa nyt tilanteen korjattua:

Lörtsy on perinteisesti joko suolaisena versiona jauhelihatäytteinen tai makeana omenhillotäytteinen piirakka. Lörtsähtelevä, litteä. puolipallon muotoinen.
Rasvassa keitetty. tietenkin.

Nykyisin saatavilla myös mm. huikea kasvislörtsy, lakkalörtsy, vadelmalörtsy ja lohilörtsy.
Suolaiset versiot syytä nauttia torikahvilassa kaikilla mausteilla.
Tällä reisulla ehdin vetäistä kolme kasvislördeä.Torikahvilassa, tuttujen seurassa.

Huom! Varo kopiolörtsyjä! Muilla paikkakunnilla valmistetut tai valmiiksipakatut markettilörtsyt EIVÄT ole lörtsyjä lainkaan!

2. OLAVINLINNA

Ei Savonlinnaa ilman Olavinlinnaa. 1400-luvulla rakennettu linna pönöttää kalliosaarella ihan keskustan tuntumassa.
Tunnelma on erittäin keski-aikainen ja linna kaunis.
Linnassa on päivittäin opastettuja kierroksia myös lapsivieraat huomioitu.Voi mm. leikkiä rooliasuilla tai rakentaa isoilla palikoilla Olavinlinnan. Kierroksillakin on hop on-hop off-mentaliteetti eli mukana voi olla vain osan opastusta jos 45min- tunti vaatii turhan pitkän keskittymisen.

Kiinostava ja ehdottomasti suositeltava käyntikohde Savonlinnan kävijälle.

Heinäkuun ajan käynnissä ovat Oopperajuhlat ja linnassa on esitys useana iltana viikossa. Julkkisbongailua,varsinkin  poliitikkojen, voi harjottaa erityisesti ensi-iltojen yhteydessä hankkiutumalla linnalle johtavan rantakadun tai Linnankadun varteen istuskelemaan n klo 18 alkaen, muka muuten vain.

Vierailimme linassa tälläkin kertaa, lasten toiveesta. Macbeth-oopperan kenraaliharjoitukset sattuivat juuri olemaan käynnissä joten tunnelmaa siivitti upea, italialainen oopperamusiikki.


3.KASINONSAARET JA LETTUKAHVILA KALLIOLINNA

Upea kävely/pyöräilykohde ihan keskustan vieressä, autoton alue.
 Torilta pääsee siltaa pitkin. Kauniita maisemia, uimapaikka,laavu ja kesäisin vanhassa huvila Kalliolinnassa huippuihana lettukahvila ja pieni taidenäyttely.
Lettuihin on tarjolla laaja repertuaari suolaisia sekä makeita täytteitä ja tunnelma on vertaansa vailla.
Jos menet Savonlinnaan menet tänne!


4. LAIVARISTEILY

Savonlinnan on suomen Venetsia.Kulttuuriperimä saattaa toki hiukan poiketa Italian versiosta, parempaan tietenkin. Italialaisilla ei taatusti ole ollut tervanpolttoa ja savupirttejä.
Hurjina nuoruusvuosina moni kaverikin liikkui kesäisin veneellä ja kyydin torille tai kotiin sai usein vesiteiste.

Satamasta torin vierestä lähtee päivittäin runsas määrä erilaisia laivaristeilyitä. Osa kestää tunnin tai puolitoista ja kiertää kaupungin ympäri vesiteitse.Lisäksi on tarjolla mm. risteilyjä Punkaharjulle, yön yli risteilyjä Kuopioon jne.Hyvällä tuurilla voi bongata norpan.

Kaunis Saimaa ja vesistöt ovat niin iso osa Savonlinnaa että vesillä kannattaa käydä.
Teimme tunnin retken (sopiva pituus 3-vuotiaalle) ja kyllä kannatti vaikka allekirjoittaneelle maisemat hyvin tuttuja ovatkin.
Jos olisimme olleet liikkeellä aikuisvoimin olisi pidempikin vesilläolo kyllä kelvannut!


5. RIIHISAAREN MUSEO

Ystäväni oli nuoruusvuosinamme täällä kesätöissä, ja museon lippukassalla hengaten on tullut vietettyä useampi juorutuokio.
Nyt vierailin maksavana, asiallisena ja erittäin kultturellina  museokävijänä.

Perusnäyttely laiturilla kuvaa Savonlinnan seudun elämää menneinä aikoina. Mm.tervanpolttoa, kaupungin pienosimalli ja Nestori Miikkulainen norppineen.

Lisäksi vaihtuvia näyttelyitä, juuri nyt Savonlinnan poliisin historiaa, luontonäyttely (norppa, yllätysyllätys!), valokuvanäyttely joka käsittelee Euroopan linnoja sekä pieni taidenäyttely jossa kuuluisista maalauksista tehty nukkeversioita. (joukossa oli muutama helmi ja idea minusta hauska) .

Museon takana laiturissa on vanha tervahöyry Mikko jonka sisään pääsee pällistelemään.

Kokonaisuus allekirjoittaneen mielestä mukava, sopivan kokoinen. Kolmevuotias tykkäsi myös (esikoinen oli isovanhempiensa hemmoteltavana. valitsi mieluummin mummin ja ukin kuin museon).

Keskustasta Olavinlinnalle ja Riihisaareen johtavan rantakävelykadun varressa on erittäin hyväksi havaittu Pikkukakkosen leikkipuisto ja Koulukadun uimaranta.
Jos mukananne on henkilöitä joiden täytyy yleisen viihtyvyydenkin kannalta päästä purkamaan kertyneitä energiavarantojaan fyysisiiin suorituksiin tämä on oikea paikka!

Samansuuntasesti ylempänä kukevalla Linnnankadulla on mukavia pieniä putiikkeja, nukke-ja lelumuseo Suruton sekä hyvä, lounastakin tarjoileva kahvila Saima.


Hotelli Seurahuoneen katolla sijaiseva Muikkkuterassi on legendaarinen, monellakin tapaa.Näistä tavoista ei tässä enempää.

Kuitenkin käymisen arvoinen, maisemat mahtavat kun ummistaa silmänsä itse terassin kunnolta.Todella kipeästi puunauksen ja remontin tarpeessa.
Tarjolla ON muutakin kuin muikkuja jotka miehen mukaan olivat todella hyviä.


Jos olette liikkeellä autolla ja aikaa riittää lisäisin suosituslistaani retken Punkaharjulle (n.30 km Savonlinnasta).
Harjutien maisemat ovat näkemisen arvoisia ja huolella tehty metsämuseo Lusto huomattavasti kiinnostavampi ja monipuolisempi kuin nimi antaa ymmärtää..

Lapsellista aktiviteettia löytyy vesi-ja puuhapuisto Kesämaasta.


Huomautan vielä että savolaisten puhuessa vastuu todellakin siirtyy kuulijalle ja että Savonlinnassa on sairaalloisuutta hipovan tehokas pysäköinninvavonta. Jos kiekon aika ehtii ylittyä viidellä minuutilla on lappu todennäköisesti jo lasissa.


Vielä on kessee kahtomata, mänkee Savonlinnaan ja naattiikee, immeiset!
10 kommenttia :

 1. Lihapiirakoihin, joita myös siis lörtsyitksi kutsutaan rohkenen myös ex-Savonlinnalaisena antaa suosituksen, että Laurikainen on paras �� Niitä ei torikahviloista saa mutta 100 metrin päästä lippakioskilta löytyy ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Hannikainen,olet oikeassa. Lörtsyn ollessa nykyään niin harvinaista herkkua maistuvat kaikki taivaallisilta. Laurikainen on kyllä ykkönen.Mahtavatko valmistaa kasvislörtsyjä? Niitä ei nimittäin Lipalta saanut!

   Poista
  2. Tietääkseni Laurikainen ei valitettavasti kasvisversiota tee.

   Poista
  3. Sitten on tyydyttävä muiden leipomoiden tarjontaan!
   Ennemmin sitä muun lörtsyn syöp ko selekääsä ottaa,kuten Savon suunnalla sanottaissin

   Poista
 2. Tätä lukiessa tulee pakottava tarve lähteä Savonlinnaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraa tarvettasi ja mene! Lörtsyt ja höyrylaivat jo huutavat siellä nimeäsi! Oletkos koskaan käynyt Savonlinnassa?

   Poista
 3. Olen käynyt pari kertaa oopperajuhlilla ja muutaman kerran ollaan ajettu läpi, matkalla jonnekin vielä pidemmälle. Ei hullumpi mesta.

  VastaaPoista
 4. En ole ikinä käynyt, mutta kuvailusi ja kuvien perusteella voisipa kiinnostaa. Ihan paras tuo alin kuva. <3 Kivoja kesäpäiviä sinne. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessä Tiia! Mutta kesällä 😉
   Kun lörtsyä pääsee torilla mättämään kitusiinsa ei riemulla rajaa.siinä todellinen savolainen superfood.
   Kivoja kesäpäiviä myös sinne,nyt vaikuttaa kesältä kelienkin suhteen 💛

   Poista