torstai 28. heinäkuuta 2016

Klo. 04.15

Puhelimen hälytys soi klo.04.15. Sänky ja nukkumatti vetävät takaisin höyhensaarille väkevin voimin ja lähes onnistuvat. Olen ehtinyt nukkua vajaa kolme tuntia ja inspiroiva ideani lähteä aamuyön ja auringonnousun ajelulle luontoa ihmettelemään ja valokuvaamaan tuntuu vähemmän kiehtovalta.

Kollaa kesti ja niin kestän minäkin.
Kampean itseni ylös, ja nappaan mukaani mukillisen kahvia to go ja banaanin.

Kun avaan takaoven näen välittömästi toisenkin aamuyössä vaeltajan. Peura seisoo piha-aitamme vieressä ja tuijottaa minua lähinnä närkästyneen oloisena. Se syö vielä muutaman korren jatkaa arvokkaan verkkaisesti kohti parkkipaikkaa ja pihatietä. See ya, pal!

Aurinko ei ole vielä noussut, kuu on näkyvissä mutta valo ottaa yhä enemmän tilaa.Onkohan tämä se tila jota porvarilliseksi hämäräksi kutsutaan?
Linnut laulavat kiivaasti ja taivaalla alkaa näkyä pastellisudin pyyhkäisyjä.
Nyt on kiire! Haluan ehtiä kuvaamaan valon saapumista ennen kuin yön usva ja tunnelma on poissa.Ajelen ensin tuttua tietä läpi kumpuilevan peltomaiseman.Ryystän kahvia ja nautin näkymistä.

Yhtään autoa tai ihmistä ei tule vastaan. Pysäyttäessäni tien laitaan joen varrelle yksinäinen taksi suhahtaa ohi. Usva leijuu pellon ja joen yllä harsona ja huivimaisena juovana. Odotan että jokea pitkin lipuisi vanha ruuhi salaperäisine soutajineen.

Rymyän pengermää alas ja pellon laitaan kuvaamaan.Selkäni on ollut järjettömän kipeä ja pelkään kaatuvani ojaan pääsemättä enää ylös.
Roikun koiranputkissa kamera toisessa kädessä ja mietin olevani hullu.

Suoriudun, hullun tuurilla, ja seison keskellä upeaa aamuyötä ja kuvaan.Valo muuttuu nyt todella nopeasti.


Musta kissa juoksee pellon poikki, vilkaisee yön outoa kulkijaa ja jatkaa matkaansa. Teen samoin. Asettelen itseni nyt jo hiukan ärtymisen merkkejä osoittavan selkäni suosiollisella yhteistyöllä autoon ja jatkan ajelua.
Rinteessä on vanha, komea aitta jota olen halunnut kuvata. Valo ei ole nyt paras mahdollinen mutta nappaan kuvan kaunokaisesta.

Olen täysi tumpelo kameran asetusten ja teknisten ominaisuuksien suhteen. Niihin paneutuminen varmaankin kannattaisi mutta olen siihen liian malttamaton. Paina tuosta ja säädä tästä. Joo, joo,kohta..

Katselen nukkuvaa maalaismaisemaa, taloja joissa ehkä kohta herätään, tai ehkä loman kunniaksi nukutaan vielä monta tuntia.
En ole yksin hereillä, jossakin kiekuu kukko. Kertoo että yöstä tulee aamu.Pellot ovat vielä usvaan kietoutuneina. On aivan tyyntä, putket ja heinät näyttävät erilaisilta kuin päivällä, aivan kuin nekin nukkuisivat. Tämä tunnelma on aivan erilainen kuin mikään muu.

Tiellä ajaa muutama auto mutta hyvin hiljaista on edelleen. Linnut tosin ovat vauhdissa, varikset lentelevät peltojen yllä, aamupalaa etsiskellen.Aurinko alkaa tulla esiin. Se on aluksi vain häivähdys mutta pian kova, kaunis, kirkas tulipallo joka muuttaa yht´äkkiä tunnelman. Horros ja usva häviävät, viljapellossa on kullan hehku. Aamuliikenne alkaa.


Ajan metsä-rantareittiä kotiin. Pysähdyn kuvaamaan vanhan, mustan oven.

Rannassa mökkiläisiä saapuu veneillä työpäivää varten. Meri on kaunis kuten aina. Hiukan leväisellä pinnalla kelluu puhtaanvalkoinen höyhen. Pidän asetelmasta, mikään ei ole täydellistä.
Päivästä on tulossa lämmin.


On kulunut kolme tuntia siitä kun heräsin. Perhe on vielä unessa kun hiivin takaisin sänkyyn.
Kuuluu tuhinaa ja puhinaa.Tämä minulle on tuttua maailmaa.

Kannatti painia nukkumatin kanssa,vierailla aamuyössä. Oudossa, aika lumoavassa tunnelmassa johon tuttu tienoo vaipuu kun nukumme.

Nukkumatti on odottanut paluutani ja kajauttaa tajuni  kankaalle sillä sekunnilla kun suljen silmäni. 
Näen unta nakkimakkaroista.
7 kommenttia :

 1. Todella upeita kuvia ja tunnelmia! Airi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Airi,mukava kuulla 😊! Näkymät ja tunnelma olivat kyllä tosi vaikuttavat.
   Mukavaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Kiva kun hyppäsit kyytiin ja kierrokselle mukaan 😀!

   Poista
 3. En kestä, että olet oikein varta vasten herännyt lähteäksesi kuvausretkelle :D Minusta ei olisi noin aikaiseen ylösnousuun, mutta ymmärrän kyllä - kuvat ovat upeita! Juuri tuollaisia ihailen instagramissa, kuten myös kauniita auringonlaskuja.

  VastaaPoista
 4. Vähältä piti ettei jäänyt yritykseksi mullakin 😀 kiitos! Itsekin sain lisää kannustetta juuri IG:n upeista yökuvista

  VastaaPoista
 5. Olipa mukaansa tempaava reissu! Hatun nosto aamuöisestä ylöskömpimisestä!

  VastaaPoista