keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Hortonomiaa

Nyt se on sitten täällä. Kiihkein pihan kaivelu-, kuoputus-, rapsutus- ja ruoputus-kausi. Harmi vain etten kuulu multasormien aateliin. En jaksa paneutua eri multalajien syvimpään olemukseen, lannoitteiden kiehtovaan kirjoon tai nikseihin joilla vaativammankin kaunottaren saa kukoistamaan pihansa perukoilla. Kasvien kasvatus sisätloissa taimiksi (olen antanut itseni ymmärtää että näin joskus menetellään) ennen ulosvientiä kuulostaa liian monivaiheiselta ja turhalta puuhalta. Neurokirurgiakin vaikuttaa yksinkertaisemmalta kuin tositoiminen puutarhurointi.
Suhtaudun kateudensekaisella ihmetyksellä ihmisiin jotka pitävät puutarhansa upeassa kunnossa ( ja huomasin juuri että tuo kuulostaa katkelmalta erään ex-ministerin ja tanssivan blondin välillä käydystä tekstiviestikeskustelusta.).

Minä haluan tulosta hortonomihommistani pian, pian. Kesäkukkien valitseminen ja istuttaminen (ruukkuihin,valmiiksi kukkivana, kiitos),Tsehovin hengen herättely, kuistin sisustaminen (verhot saatiin paikalleen eilen.Jeee! ) ja ruohonleikkaus sopivat minulle.Nautin niistä suuresti.

Viime kesänä toteutin pitkäaikaisen haaveeni muutaman yrtin kasvattamisesta.Hommasin pienen puulaatikon johon istutin persiljaa ja ruohosipulia. Tillinsiemenpusseja rahistelin moneen kertaan mutta uskallus loppui.Tuittupäinen kasvatettava kuulemma.
Rehut kasvoivat vauhdilla ja kukoistivat runsaina koko kesän ilman erityisiä kikkkailuja. Aion tehdä saman tänä vuonna.Se että saa käyttää kokkailussa jotakin itse kasvatettua tekee ihmisen onnelliseksi.

Kukiksi valitsen helppoja tapauksia: orvokkeja, markettoja ja pelargonioita, vuodesta toiseen.
Tarkemmin ajatellen olen puutarhurina paitsi lahjaton myös laiska.

Tänä keväänä laitoin elämän risaiseksi ja ostin myös ihanan lemmikkipuskan sekä jonkin sortin ruusupuun (en muista nimeä, jos joku tunnistaa kuvasta niin kertoo !).Lemmikki kotiutui talon portaiden alta löytyneeseen vanhaan sinkkiämpäriin, ja molemmat koristavat nyt kuistia. Stay alive, my darlings! Uskallan jopa nöyrästi toivoa että ruusupuu kukkisi.
Kotimme piha on armollinen kaltaiselleni. Vanhat hedelmäpuut ja pensaat ovat siinä missä pitääkin.Suuri osa tontista on luonnontilassa; kalliota, havupuita ja kaatuneita runkoja. Kaunista sellaisenaan . Omaan ulkoilmaelämääni kuuluu mahdollisuus istuskella, vaellella ja hengailla pihalla. Olla tekemättä yhtään mitään, hengitellä vain. Ja ehkä juoda kupin kahvia, hengittelyn lomassa.


Ensimmäinen kesä uudessa kodissa antaa myös sopivan keppihevosen olla passiivinen terassilta tuijottelija: "nyt ensimmäisenä vuotena katsotaan mitä kaikkea pihalta nousee.Sitten seuraavana vuonna voi itse enemmän laitella".
Melkein uskon itsekkin kun sanon sen ääneen.

 Olisi kiinnostavaa kuulla muiden puutarhuroinneista. Millaisia pihoja/parvekkeita teillä on? Otan mielelläni vastaan vinkkejä ja ideoita istutuksista, pihan hoidosta  ja puutarhuroinnista ylipäätän, gardening for dummies- tyyliin !
Kauneutta keskiviikkoonne, ihmiset !

4 kommenttia :

 1. Kuulun itse samaan ryhmään, tahtoa löytyy enemmän kuin taitoa. Innostukseni pitää paikalliset kauppiaat elossa, ensin ostan siemenet, jotta voin kasvattaa kasvikset itse. Sitten menen ostamaan taimet, koska siemenistä mitään kasvanut! Lopulta haen valmiin tuotteen kaupasta, koska taimi kuoli.
  Omat hyväksi havaitut:
  - kesäkukat rules
  - kasvatuslaatikot rules (pysyy rikkaruohot pois)
  - kaupan purkkiyrtit ja salattit rules (halvempiakin kuin oikeat taimet)
  - armeliaisuus itseä kohtaan rules

  VastaaPoista
 2. Rouva E, samoilla mennään! Laatikoita on tehnyt mieli ostaa lisää mutta piheys on estänyt.
  Saman kaupanyrttikikan olen tehnytkin.
  Ja tuo viimeinen on totisesti kaltaistemme puutarhureiden tärkein kulmakivi. Onneksi se on hanskassa aika hyvin: kuppi kahvia ja jalat penkille !

  VastaaPoista
 3. Pitäisiköhän meidän kesällä pitää jonkunsortin puutarhakekkerit? Sellaiset, jotka suunnitelmissa näyttää pirun hyviltä, on kauniit hulmuavat pöytäliinat ja runsas makoisa mansikkakakku ja tietysti ne valkoiset vaatteet?

  VastaaPoista